5 elhatározás az ökotudatosabb életért

A hétvégén lesz a Föld Napja. Ilyenkor kicsit számot vetek, hogy az elmúlt évben mennyi mindent sikerült elérnem  a zöld háztartás és az ökotudatosabb életmód felé vezető úton és még mennyi mindenben kellene fejlődnöm.

Összegyűjtöttem néhány dolgot, amik segítenek abban, hogy elinduljatok ezen az úton.

1. Kapcsold ki a számítógéped
Lehetőleg minél többször, és este ne a laptopoddal az öledben aludj el, hanem inkább egy könyvvel a kezedben. A gép vibráló fénye az alvásnak sem tesz jót, ha bekapcsolva marad egész éjszakára, akkor pedig feleslegesen fogyasztja az áramot.

2. Kerüld az eldobható palackokat, poharakat
Használj helyettük saját, menő kulacsot vagy kávés termoszt. Annyira szuper darabokat lehet kapni, amik nem foglalnak sok helyet és olcsóbb is ha otthonról viszed magaddal az innivalódat. 🙂

3. Vásárolj helyit

Biztosan van a környékeden piac, akár olyan is, ami csak heti egyszer van nyitva. Ha kistermelőktől vásárolsz, akkor biztosan nem utazta be a paradicsomod fél Európát mire a tányérodra kerül, ráadásul finomabb és egészségesebb is.

4. Csökkentsd a hulladéktermelésed

Már nagyon kis odafigyeléssel is jelentősen csökkenteni tudod a hulladékod mennyiségét.
Ha csak az élelmiszerekre gondolunk, számtalan lehetőség áll előttünk: saját szatyorral érkezz, ne kérj és ne vásárolj műanyag zacskót, kimérve vásárold meg az élelmiszereket (pl. vajat, tejet, joghurtot), ha ez nem megvalósítható, akkor nagyobb kiszerelést válassz. És ez csak néhány apróság, de már ezekkel is rengeteget tehetünk környezetünkért.

5. Kerékpározz!
Ez talán kicsit kilóg a sorból, de nem lehet elégszer hangsúlyozni; biciklizni az egyik legjobb dolog a világon és nagyon sokat tehetsz a környezetért, ha autó helyett biciklire pattansz. 🙂

Tegyünk egy a bolygónkért!

Szép napot,

Dóri

 

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.